Būsimos gatvės pavadinimas priklausys nuo kybartiečių nuomonės



2016m. birželio mėn. 4 d.„ Santakos“  laikraštyje  pasiūlyta diskusija dėl gatvės pavadinimo  kurią, prasiplėtus  Kybartų miesto riboms į Daugėlaičių kaimą , nuo L.Prūseikos gatvės pietų  kryptimi, numatoma naujai suprojektuoti.
Kybartų bendruomenės ataskaitinio - rinkiminio susirinkimo metu, kuriame dalyvavo dauguma bendruomenės narių , Kybartų seniūnas Romas Šunokas siūlė pritarti, kad naujoji gatvė būtų pavadinta kybartiečio Antano Ziegoraičio vardu.
Diskusijų metu buvo išsakytos įvairios nuomonės, teikiami ir kiti pasiūlymai, buvo raginimų neskubėti, įvertinti ir pasverti visus už ir prieš, tuo labiau, kad  šio klausimo sprendimui neturime patirties, nėra nusistovėjusios tvarkos ar vertinimo kriterijų, kuriais būtų galima vadovautis, kaip kad nėra ir iniciatyvinės grupės kuri autoritetingai sugebėtų įvertinti ne tik teikiamus pasiūlymus, bet ir pasiūlytų kandidatų kriterijus ir nuopelnus. Skubotai, nepakankamai motyvuotas sprendimas, liečiantis vieną ar kitą asmenybę, gali iššaukti kybartiečių priešpriešą ir netgi pažeminimą pretendentų atžvilgiu. 
Išties,  Antanas Ziegoraitis Vilkaviškio  rajono garbės pilietis, daug nusipelnęs muzikos srityje.  Bet ne mažiau nusipelnę yra ir kiti kybartiečiai, Vilkaviškio rajono garbės piliečiai:
 Kybartuose gimęs ir Vokietijoje gyvenęs,  Kazimieras Noreika, kuris pirmaisiais nepriklausomybės atkūrimo metais vargingiau gyvenantiems žmonėms, nuolat teikė materialinę pagalbą, nepailsdamas vežė daugybę įvairios labdaros, tiekė Vilkaviškio rajono gydymo įstaigoms medicininę įrangą, įvairią labdarą globos namams. Vilkaviškio rajono garbės piliečio vardas suteiktas už ypatingus nuopelnus ugdant tautinę savimonę ir patriotiškumą, labdaringą veiklą, kultūros puoselėjimą.
Kazimieras Noreika mirė 2004 m. rugsėjo 20 d.
Kybartietis Juozas Iešmantavičius Vilkaviškio rajono savivaldybės politinis ir visuomenės veikėjas, savivaldos veikloje dalyvavo nuo 1965 metų. Jis daug kartų įvertintas už svarų indėlį ir nuopelnus dirbant bei tarnaujant Kybartų miesto ir viso rajono gyventojams: 2011 m. tapo Profesijos Riteriu. Šį titulą už ilgametį darbą, ištikimybę savo profesijai, aktyvią visuomenę veiklą jam suteikė Lietuvos pramoninkų konfederacija. Daugybę apdovanojimų ir padėkų įteikta už nuoširdžią pagalbą ir paramą, už nuoseklų darbą ir pasiektus rezultatus, už paramą sportui ir jaunimo veiklai.
 J. Iešmantavičius mirė 2013 m. rugsėjo 26 d..
Taip pat siūloma gatvę pavadinti Leono Prapuolenio vardu ir t.t..
Kad ir kokie šie piliečiai būtų garbingi, bet  juos negalime lyginti su Jonu Basanavičiumi, Leonu Prūseika, Steponu Darium ir Stasiu Girėnu, Vytautu Montvila, Jonu Biliūnu ir kt., kurių vardais pavadintos Kybartų miesto gatvės.

Bendruomenės nariai susirinkime nepritarė seniūno Romo Šunoko siūlymui  naujai formuojamai gatvei suteikti maestro Antano  Ziegoraičio vardą. Jie teigė, kad gatvė turėtų būti pavadinta  neutraliu, o ne žmogaus pavardės  pavadinimu. Tik viena bendruomenės narė iš 39 šiai gatvei siūlė suteikti Antano Ziegoraičio vardą.
Diskusijų metu  buvo siūlyta įvairių gatvės pavadinimų, bet vieningos nuomonės nebuvo. Bendruomenės nariai  įgaliojo bendruomenės tarybą pasiūlyti  neutralų gatvės pavadinimą ir jį pateikti Kybartų seniūnui. Taryba 2016-05-13 dieną posėdžio metu  pasiūlė gatvei suteikti „Saulėtekio“  pavadinimą. Bendruomenės tarybos nutarimas pateiktas Kybartų seniūnui.
Siūlymų jau yra, tikimės, kad bus įsiklausyta į kybartiečių nuomones.

             

                 Kybartų bendruomenės pirmininkas Vitas Katkevičius
Kybartų miesto seniūnaitis  Vitalius Šidiškis
     Kybartų miesto seniūnaitė Anelė Barkauskienė





Komentarų nėra:

Pažintinė ekskursija į Krokuvą, Veličkos druskų kasyklas, Ojcovo parką ir kt.

  KROKUVA. VELIČKOS DRUSKŲ KASYKLOS   PROGRAMA (2024 m. gegužės 18-19 d. (šeštadienis, sekmadienis)   Jei galingosios Romos imperijos la...