Dovana Kybartams



2018 –ieji yra Lietuvos valstybės atkūrimo Šimtmečio metai, skirti atminti šalies nepriklausomybę ir kovas už ją. Daugelio savivaldybių bendruomenės vienijasi miesteliuose, kuria aplinką, kuri atspindėtų didžią šventę, kai mūsų valstybė tapo laisva. Kybartų bendruomenė taip pat vienijosi puošiant miesto aplinką, stojo į gyvos grandinės rikiuotę, tačiau mums, gimnazistams, norėjosi originalios dovanos savo miestui.
Kybartų miestelis nuo seno garsėja savo geležinkeliu. Teigiama, kad skliautuoti rūsiai buvo pastatyti 1870 m. Skelbiama, kad Kybartų geležinkelio stoties komplekso požemiai – geriausiai išsilaikę vieno iš pirmųjų XIX amžiaus geležinkelio stoties komplekso dalių ir apskritai bene didžiausi Lietuvoje rūsiai. Kadaise rūsiuose buvo saugomos per muitinę keliavusios prekės, nes iki pirmojo pasaulinio karo per Kybartus ėjo apie 10 proc. viso carinės Rusijos eksporto bei importo, o ledų prikrauti rūsiai atstodavo šaldytuvus.

Šiuo metu požemius renovuoja Kybartų bendruomenė. Kybartų bendruomenės pirmininkas Vitas Katkevičius iniciavo kūrybinių darbų pradžią – pasiūlė Kybartų Kristijono Donelaičio mokytojai Daliai Viliušienei su savo mokiniais įamžinti praeities akimirkas požemiuose panaudojant graffiti techniką.  Juose bus organizuojami renginiai, todėl juos būtina atnaujinti, papuošti. Taigi jau mokslo metų pradžioje prasidėjo Kybartų Kristijono Donelaičio gimnazijos III klasės mokinių Skaistės Navickaitės, Mildos Abraitytės ir jų mokytojos Dalios Viliušienės kūrybinė   kelionė į minėtuosius požemius. Šis darbas, manome,  bus puiki dovana Kybartams, nauja patirtis bei išbandymas moksleivėms ir mokytojai.












Kristijono Donelaičio gimnazijos III gimnazijos klasių mokinės
Skaistė Navickaitė ir Milda Abraitytė

Komentarų nėra:

Pažintinė ekskursija į Krokuvą, Veličkos druskų kasyklas, Ojcovo parką ir kt.

  KROKUVA. VELIČKOS DRUSKŲ KASYKLOS   PROGRAMA (2024 m. gegužės 18-19 d. (šeštadienis, sekmadienis)   Jei galingosios Romos imperijos la...