Dovanota ekskursija po Kybartus










Šeštadienį Kybartų bendruomenė kvietė kybartiečius ir miesto svečius į nemokamą ekskursiją „Pėsčiomis po istorinį Kybartų miestą“.


             Galimybe pasižvalgyti po garbinga ir jau beveik 100 metų siekiančia istorija alsuojantį miestelį susidomėjo didelis būrys žmonių. Ekskursijos gidu buvo Kybartų bendruomenės pirmininkas Vitas Katkevičius, kuris net 3 valandas trunkančios ekskursijos metu kaustė ekskursantų dėmėsį dar niekur negirdėtais faktais apie Kybartus, tikromis istorijomis iš kybartiečių gyvenimo, įdomiais pasakojimais apie kiekvieną aplankytą objektą. O pamatyti ir aplankyti Kybartuose išties yra ką. Ekskursija prasidėjo skverelyje prie autobusų stoties, kur 2005 metais buvo pastatytas paminklas knygnešiams. Po to aplankyta unikali Kybartų Eucharistinio Išganytojo bažnyčia, šiais metais mininti pastatymo 90-metį. Keliaujant Darvino gatve sustota prie namo, kuriame kadais gyveno ir kūrė J. E. Arkivyskupas Sigitas Tamkevičius. Pro miesto sodą nužingsniuota iki pat Lietuvos ir Rusijos valstybių pasienio, iš kurio 1940 m. birželio 15 d. Lietuvos Respublikos prezidentas Antanas Smetona pasitraukė iš Lietuvos. Šią istorinę vietą žymi Kybartų bendruomenės iniciatyva pastatytas paminklinis akmuo. Sugrįžę į Kybartų miesto parką ekskursijos dalyviai išgirdo įdomius pasakojimus apie garsius, visame pasaulyje žinomus kybartiečius. Vienas tokių – garsus XIX amžiaus dailininkas, peizažistas Isaakas Levitanas. Jo atminimui Kybartų miesto parke stovi paminklas. Iš miesto parko patraukta link Kybartų muitinės posto. Pakeliui sustota prie istorinių pastatų, su dar įdomesniais pavadinimais – Berlyno, Paryžiaus ir kitų. Pasienyje pamatę istorinį muitinės pastatą, lydimi Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūno, ekskursijos grupės nariai turėjo unikalią galimybę apsilankyti Kybartų muitinėje ir iš arti susipažinti su pasieniečių darbo ypatumais. Kybartų miestą puošia vienas ilgiausių pėsčiųjų viadukų per geležinkelį Lietuvoje. Užlipę ant šio viaduko ekskursijos dalyviai išvydo atsivėrusį vaizdą į Kybartų miestą, geležinkelio stotį, vieną didžiausių šiuolaikinių geležinkelio kelių. Nusileidus nuo viaduko aplankyta pirmoji cerkvė Užnemunėje. Ekskursijos finaliniu tašku tapo mistiniai Kybartų požemiai – po Kybartų geležinkelio stotimi esantys skliautuoti rūsiai, kurie atrasti tik 2002 metais. Kybartų miesto bendruomenės iniciatyva jie pritaikyti lankymui. Čia eksponuojami įrenginiai, kuriuose į Lietuvą pro Kybartų muitinės postą nelegaliai buvo gabenamos įvairios prekės. 
                                                    Laikraščio „Santaka“ redakcija

Komentarų nėra:

Pažintinė ekskursija į Krokuvą, Veličkos druskų kasyklas, Ojcovo parką ir kt.

  KROKUVA. VELIČKOS DRUSKŲ KASYKLOS   PROGRAMA (2024 m. gegužės 18-19 d. (šeštadienis, sekmadienis)   Jei galingosios Romos imperijos la...