Į azartiškų tyrinėtojų akiratį pateko ir Kybartų miesto požemiai


Savaitgalį, Lapkričio 17 d.,  Vilkaviškio  rajone  vyko azartiškos  orientacinės varžybos. Interaktyvaus žaidimo žaidėjai , draugai ir bendraminčiai,atvyko iš Vilniaus ir Kauno. Visos komandos vieni kitiems tokias varžybas organizuoja rotacijos principu. Jų metu į 11 komandų susiskirstę žaidėjai susipažino su įdomiais istoriniais, veikiančiais ir apleistais, kultūros, gamtos  objektais.  Adrenalino dozę dalyviams suteikė noras pirmiems išgliaudyti objektus koduojančius galvosūkius ir greitai surasti  kodus lankomose vietose. Į šių varžybų maršrutą buvo įtraukti ir išskirtiniai Kybartų mieste geležinkelio teritorijoje esantys  požemiai.
Azartiškos orientacinės varžybos priklauso nuo užduočių kiekio ir sudėtingumo. Kiekvienas žaidimas turi savo temą – ar tai filmas, serialas arba knyga ir užduotys yra pritaikytos pagal temą, net patys žaidėjai kartais apsirengia veikėjų kostiumais. Išspręsti užduotį, reiškia, išsiaiškinti, į kokią lokaciją vykti toliau reikia [red. dažniausiai pasitaikantis užduoties sprendinys – vietos koordinatės]. Pati užduotis – rebusas, galvosūkis, kuriame užkoduota lokacijos nuoroda. Na, o nuvykus į nustatytą vietą reikia surasti kodą (-us), kurie būna užrašyti, užklijuoti, paslėpti toje teritorijoje. „Realus“ žaidimas būna iššūkis ir kūnui, ir protui. Jie vyksta žmonių retai lankomose ar civilizacijos mažai paliestose vietose
„Tokio pobūdžio varžybos (angl. encounter) organizuojamos kartą per mėnesį. Azartišku formatu tiesiog siekiama pažinti įdomiausias Lietuvos bei kaimyninių šalių vietas, sužinoti įdomių istorinių faktų, intriguojančių legendų. Lapkričio mėnesio žaidynėms organizatoriai nusprendė pasirinkti Marijampolės apskritį. Pradėję naršyti, ką įdomu būtų aplankyti, pamatė, kad Kybartuose  slypi požemiai. Apsilankė gyvai ir negalėjome patikėti – kokia vizualiai išskirtinė ir istoriškai ypatinga vieta slepiasi  Kybartų mieste. O išgirdę šios vietos atradimo ir prikėlimo istoriją, buvome maloniai nustebinti, ką gali padaryti aktyviai veikianti Kybartų bendruomenė – juk būtent jos dėka šis objektas tapo lankomu“, - teigia šių varžybų vienas iš organizatorių Justas Šakėnas.
 Kybartuose  esantys skliautuoti požemiai buvo pastatyti dar 1863 m. Anuomet jis naudotas kaip sandėlis iš Rusijos į Vokietiją  vežamoms gėrybėms sandėliuoti. Istoriniai šaltiniai teigia ( Vytauto Jakelaičio knyga„Iš Paprūsės“ 49 psl.), kad juose buvo saugoma ir 2578,5 kg aukso. 1939 metais  bolševikinė Tarybų Sąjunga vežė jį į Vokietiją. Po antrojo pasaulinio karo šie požemiai buvo  užmūryti. Ilgus metus metų virš jų žmonės dirbo, vaikščiojo, tačiau net nenujautė, kad po jų kojomis slypi istorinis turtas. 2002 m., kai buvo remontuojamas darbartinis pastatas, darbininkai pramušę skylę sienoje juos ir atrado. Šiandien šie  skliautiniai požemiai pripažįstami didžiausi ir geriausiai išsilaikiusiais Lietuvoje. Kybartų bendruomenės iniciatyva požemis  pritaikytas lankymui, čia vyksta ne tik ekskursijos, bet ir įvairūs renginiai“. Tiesa, tik įžengus į jį galima susipažinti su įdomia ekspozicija – joje eksponuojami daiktai, kuriuose slepiant per Kybartų muitinės postą nelegaliai buvo gabenamos įvairios prekės.

Orientacinių žaidynių dalyviai taip pat aplankė Gižų dvarą, Parausių koplyčią, Sūduvos bunkerį, Paežerių dvarą, Pajevonio šv. Jono Krikštytojo bei Bartninkų bažnyčias ir pan. Šiuose objektuose jie turėjo surasti paslėptus kodus arba išspręsti galvosūkius, kad gautų kodus. Kodus įvedę į sistemą internete jie gaudavo sekančias užduotis.

Varžybų organizatorė      Živilė Ramanauskaitė

Komentarų nėra:

Pažintinė ekskursija į Krokuvą, Veličkos druskų kasyklas, Ojcovo parką ir kt.

  KROKUVA. VELIČKOS DRUSKŲ KASYKLOS   PROGRAMA (2024 m. gegužės 18-19 d. (šeštadienis, sekmadienis)   Jei galingosios Romos imperijos la...