2018 metų „Santakos“ laikraščio nominacijos


                                                                                                                                                             


Metų gelbėtojai

Unikalus mūsų krašto paveldo objektas, Kanapskio vėjo malūnas, bus išgelbėtas – ir dėl to pirmiausia turime būti dėkingi Vištyčio regioninio parko direkcijos darbuotojams. Pastaraisiais metais malūnas pradėjo ypač sparčiai irti, įlūžo jo stogas, liūtys gadino viduje esančią autentišką įrangą. Nors šis objektas direkcijai niekuomet nepriklausė, joje dirbantys žmonės pažiūrėjo nebiurokratiškai ir įdėjo daugybę pastangų malūnui išgelbėti. Buvo kreiptasi į visas įmanomas valstybines institucijas, rengti susitikimai. Šiais metais rajono Savivaldybės administracija nupirko malūną iš privataus savininko, o Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba skyrė lėšų jam restauruoti.
Metų ambasadorius
Izraelyje gyvenantį Ralfą SELINDŽERĮ vilkaviškiečiai pažįsta keturioliktus metus. Jis pats save vadina Vilkaviškio žmogumi, nors yra gimęs ne šiame krašte. Šito žmogaus nuopelnus mūsų krašto istorijai nuneigti būtų sunku. Jis praskleidė Vilkaviškio žydų gyvenimo uždangą. Su mūsų miesto žydų istorija R. Selindžeris supažindino ne tik vilkaviškiečius – šia tema skaitė paskaitas Lenkijoje, o neseniai apie Vilkaviškį ir jo žmones kalbėjo per Izraelio televiziją. Ralfo rūpesčiu pastatyti apie holokaustą informuojantys skydai žydų kapinėse. Jo iniciatyva pasodinta liepų giraitė, skirta pagerbti mūsų krašto žmonėms, gelbėjusiems žydus. Šįmet R. Selindžeriui suteiktas Vilkaviškio rajono garbės piliečio vardas.
Metų šviesa
Meilę ir viltį tikintiesiems dalijantis Kybartų bažnyčios klebonas Vaidotas LABAŠAUSKAS savo darbus vertina kukliai. Tačiau kunigo sielos šviesa, mokėjimas bendrauti tapo traukos į Kybartų bažnyčią priežastimi. Paklausyti dvasininko pamokslų, pritariant gitara giedamų psalmių, priimti Santuokos sakramentą, pakrikštyti vaikus ar tiesiog atverti širdį pas kleboną plūsta žmonės iš viso rajono ir net kitų kraštų.
Kunigo dėka bažnyčia naujai suremontuota, parapijiečių patogumui paklotos šildomos grindys, pastatytas naujas mažasis altorius, krikštykla ir pultas. Šie metai kunigui Vaidotui Labašauskui išskirtiniai: Kybartų bažnyčia gražia švente paminėjo 90-metį, o pats klebonas – 50 metų jubiliejų.

Metų užmojis
Keturvalakių seniūnijoje esantis nedidelis Degučių kaimas šiemet per visą Lietuvą išgarsėjo didelių užmojų turinčiu žmogumi, tiksliau – jo sukurtu plaktukų muziejumi. Visai atsitiktinai plaktukus prieš keletą metų pradėjęs rinkti Saulius MATUSEVIČIUS vieną dieną nutarė, kad jo eksponatams reikia muziejaus! Kaip tarė, taip padarė – šiemet vasarą privataus muziejaus durys buvo atvertos lankytojams. Čia užėjus akys raibsta nuo staliaus, chirurgo, batsiuvio, geležinkeliečio, kalvio, skulptoriaus, juvelyro, mechaniko, masažuotojo, teisėjo ir dar įvairiausių profesijų žmonių ir skirtingų paskirčių plaktukų. „Aš pats kažkada galvojau, kad yra vienintelis plaktukas vinims kalti. Tačiau pasaulyje yra tūkstančiai plaktukų rūšių“, – sako Saulius, kurio kolekcijoje jau yra apie 700 eksponatų.
Metų įvykis
Šįmet ne tik miesto, bet ir rajono gyvenimą labai paįvairino visuomeninio judėjimo „Už vieningą Vilkaviškio kraštą“ surengtas Pirmasis pasaulio vilkaviškiečių sąskrydis. Trys dienos renginių buvo labai įdomios ir turiningos, o ypač mūsų krašto žmones suvienijo bendra kraštiečių vakarienė, suorganizuota J. Basanavičiaus aikštėje po atviru dangumi. Skaičiuota, kad prie bendrų stalų tuokart sėdo apie tūkstantis kraštiečių.
Pasak judėjimo narių, šiam įvykiui rengtasi daugiau nei metus. Planuojant, kuriant praleista ne viena bemiegė naktis. Tad šis įvykis tikrai negali likti nepastebėtas.

Metų vadovė                                                                                                                            3
Vos tik Danutė VALIŪNIENĖ ėmė vadovauti Pilviškių „Santakos“ gimnazijai, ši mokykla įžengė į savo aukso amžių. Ji tapo ryški ne tik rajono, bet ir šalies kontekste. Pamažu ėmė gerėti įstaigos materialinė bazė, o ir pati bendruomenė tapo atviresnė, vis labiau įsitraukianti į naujus projektus bei veiklas. Ugdymo procese pradėtos taikyti naujosios technologijos, pažangiausi mokymo metodai. Šiais metais vykusiuose Lietuvos mokyklų apdovanojimuose gimnazija net keturiose nominacijose pateko tarp finalininkų ir tapo dviejų laureate. Tokiu pasiekimu negali pasigirti nė viena šalies ugdymo įstaiga.
Metų patriotas
Po Kybartų kelio pasienio veterinarijos posto patalpomis esantys požemiai šįmet tapo daug patrauklesni šį miestą vis dažniau atrandantiems turistams. Tuo pasirūpino Kybartų miesto bendruomenė ir iniciatyvusis jos pirmininkas Vitas KATKEVIČIUS. Bendruomenės iniciatyva taip pat sutvarkyta ir turistus vilioja vieta, kurioje per Lieponos upelį brido Prezidentas Antanas Smetona, pastatytas šį įvykį žymintis paminklinis akmuo. Pats V. Katkevičius dažnai po savo miestą vedžioja ekskursijas, kartais net po kelias per savaitgalį. Jo įdomių istorijų apie Kybartus jau yra klausę tūkstančiai žmonių.

Metų mecenatės
Puoselėdamos savo tėčio atminimą Joana, Danutė ir Aldona VAIČIULAITYTĖS, rašytojo Antano Vaičiulaičio dukterys, skatina skleistis kūrybingas asmenybes. Seserys, rajoninio konkurso „Gimtoji žemė Tavęs ilgisi ir savo širdyje didžiai tavęs pasigenda“ premijos steigėjos, jau vienuolika metų šitokiu būdu prisideda prie istorinio, tautinio ir kultūrinio mūsų krašto žmonių ugdymo.
Seserų Joanos Buivys, Danutės Nourse, Aldonos DeBold mecenuojama Antano Vaičiulaičio literatūrinė premija šių metų vasarą Rašytojų sąjungoje buvo įteikta vilkaviškietei Dainai Opolskaitei. Lietuviškosios novelės Nobeliu vadinama premija kūrėjams skirta jau dvyliktą kartą.
Metų mokslininkas
Mažai kas gali pasigirti tokiais įspūdingais pasiekimais, ypač būdamas tokio jauno amžiaus. Vilkaviškietis Vilmantas RUNAS, besimokydamas Vilkaviškio „Aušros“ gimnazijoje, ES jaunųjų mokslininkų konkursui pristatė net du mokslinius darbus iš fizikos srities. Juose vaikinas aprašė, kaip jis tyrinėjo ir gamino grafeno baterijas. Grafenas – tai pati tvirčiausia ir ploniausia dirbtiniu būdu pagaminta medžiaga pasaulyje, o iš jos padarytos baterijos ypač greitai pasikrauna ir yra labai talpios. Šiemet pavasarį ES jaunųjų mokslininkų konkurso nacionaliniame etape Vilmanto darbas užėmė I vietą. Beje, V. Runas grafeno baterijas gamina 3D spausdintuvu, kurį dar pernai, tuomet būdamas tik septyniolikmetis, pasigamino pats.

Metų pilietiškumas
Užbalių kaimo gyventojos Onos Ievos MALINAUSKIENĖS širdis pilna gerumo ir atjautos. Šį rudenį paskambinusi į redakciją moteris piktinosi, kad maži mokinukai ir net darželinukai paleidžiami pavojingoje vietoje, prie pagrindinio kelio Vilkaviškis–Gražiškiai, o ne atvežami į kaimą. „Skaudu žiūrėti, kaip per lietų, vėją tokie maži vaikučiai kilometrą eina namo“, – kalbėjo pati penkis vaikus užauginusi O. I. Malinauskienė. Po moters skambučio kreipėmės į Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoją Daivą Riklienę ir ji pažadėjo, kad vežėjas bus priverstas padaryti tai, kas jam ir priklauso – atvežti vaikus į kaimą. Dabar mažieji užbališkiai namus pasiekia saugiai.


Komentarų nėra:

Pažintinė ekskursija į Krokuvą, Veličkos druskų kasyklas, Ojcovo parką ir kt.

  KROKUVA. VELIČKOS DRUSKŲ KASYKLOS   PROGRAMA (2024 m. gegužės 18-19 d. (šeštadienis, sekmadienis)   Jei galingosios Romos imperijos la...